Projecte Rossinyol

Història del Projecte

El projecte Rossinyol troba les seves arrels a lsrael, on a mitjans dels anys setanta, s’estableix un programa nacional de tutoria per a escolars en situacions desafavorides anomenat Perach project.

En la mateixa línia, a la dècada dels noranta, la Universitat de Malmö (Suècia) va adaptar el projecte a les característiques de la ciutat. Un 52 % de la seva població és d’origen estranger i s’hi plantegen problemes d’integració, de desigualtat i d’exclusió.

El programa Näktergalen (“Rossinyol”, Nightingale en anglès) en aquesta ciutat es va implantar el 1998 amb la voluntat d’establir relació de diàleg entre estudiants de la Universitat i alumnes de primària de la ciutat, majoritàriament immigrants. El rossinyol és la mascota de Malmö i simbolitza “un ocell petit que canta meravellosament quan se sent segur”. D’aquest projecte va sorgir el projecte europeu Nightingale en el que participen universitats i escoles d’arreu d’Europa i en el que la UdG és un dels membres destacats.

Què és?

El Projecte Rossinyol és un projecte d’acció i de sensibilització social que aporta als municipis els recursos més valuosos de la universitat: coneixement per una banda, i un equip humà al servei de la inclusió social, per l’altra.

Es tracta d’un projecte de mentoria que organitza la Udg coordinadament amb l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament i els instituts de la ciutat. Un/a alumne/a universitari acompanya i ajuda a un/a estudiant de secundària per en el seu procés d’inclusió social i cultural i afavorir la seva millora de les competències lingüístiques.

Actualment porta setze edicions i s’ha anat vertebrant a redós de dues branques en diàleg costant: per una banda, el projecte de mentoria basat en l’acció voluntària d’estudiants universitaris de totes les facultats de la UdG i per l’altra, l’establiment d’una línia de recerca sobre mentoria que abraça tant l’àmbit nacional com l’internacional. Es concep com un projecte de responsabilitat social de la UdG adreçat als municipis de les comarques gironines sostingut fonamentalment per la Universitat de Girona i la Fundació Girona, Regió del Coneixement.

Sant Feliu de Guíxols va participar del projecte durant els anys 2011 al 2016 i a l‘actualitat. El passat 19 de novembre de 2021 es va fer la presentació de la represa del Projecte Rossinyol a la nostra ciutat.

Aquesta activitat forma part del Pla Educatiu d’Entorn on el Departament d’Educació de la Generalitat ha fet una aportació econòmica per la seva execució.

 

Escola Ardenya Sant Feliu de Guíxols
Escola Ardenya Sant Feliu de Guíxols
Escola Ardenya Sant Feliu de Guíxols
Escola Ardenya Sant Feliu de Guíxols
Escola Ardenya Sant Feliu de Guíxols